Fanúšikov Voskovca a Wericha potešia ich Dialógy cez železnú oponu

07.12.2012 Bratislava

Bratislava 7. decembra (TASR) - Predvianočný knižný trh ponúka čitateľom novinku v podobe českej publikácie Voskovec a Werich - Dialogy přes železnou oponu. Ide o prvú knihu, ktorá ucelenou a čitateľsky príťažlivou formou rekonštruuje kontakty Jiřího Voskovca s Janom Werichom v rokoch 1956 až 1974. V tomto období sa schádzali, občas za takmer konšpiratívnych okolností, na rôznych miestach Európy a Ameriky - od Londýna cez Montreal, Stratford, New York až po Viedeň.

Autormi novinky z vydavateľstva BVD, ktorá prináša celý rad dosiaľ nezverejnených informácií, sú publicista František Cinger (12 podob Jana Wericha, Werichova biografia Smějící se slzy) a Karel Koliš, blízky priateľ Jana Wericha z posledných rokov jeho života. V knižnej novinke sa zaoberajú okolnosťami vzácnych schôdzok Voskovca a Wericha a ich obsahom, tým, o čom sa obaja priatelia zhovárali. Čitatelia sa tak napríklad dozvedia, o čom premýšľal Voskovec, keď sa rozhodol v apríli 1948 odísť z Prahy do Paríža a následne do Ameriky. Dočítajú sa aj o tom, aký mal názor na Werichov film Cisárov pekár, Pekárov cisár alebo ako Werich sledoval hereckú dráhu a životné osudy Voskovca v Amerike.

Za pozoruhodnú označil publikáciu po jej prečítaní Jiří Suchý: "Koľko kníh už bolo o fenoméne V+W napísaných! Človek by povedal, že všetko, čo mohlo byť povedané čitateľovi, už bolo povedané a nie je už čo objavovať. A zrazu vyjde kniha plná nových informácií." Významný predstaviteľ českého divadla ďalej na margo novinky poznamenal: "Čo prežívali, dalo sa vytušiť z ich korešpondencie, ktorá vyšla knižne. A zrazu tu máme ďalší pohľad na túto etapu ich života a keď si v tejto knihe zalistujete, prídete na to, že z doby tak bohatej na udalosti (nie vždy vľúdnej) vedelo sa toho o V+W vlastne žalostne málo."

Jiří Voskovec (1905-1981), Jan Werich (1905-1980) a Osvobozené divadlo, ktoré spolu založili v roku 1925, neprestávajú zaujímať verejnosť. Legendárnymi sa stali nielen ich spoločné divadelné hry, improvizované dialógy, pesničky zhudobnené Jaroslavom Ježkom, ale aj ich samostatná tvorba. K najznámejším hrám, ktoré Voskovec s Werichom napísali, patrí Vest Pocket Revue, Balada z hadrů, Pěst na oko, Hej rup!, Těžká Barbora, Caesar, Osel a stín, Golem alebo Kat a blázen.

TASR informovala Simona Andělová z agentúry 2media.cz.
 
 
 

Vyberte región